PRODLOUŽENÝ VÍKEND V KODANI

ČTENÍ NA 10 MIN.
Prodloužený víkend v Kodani

Rok 2016 byl extra pracovně náročný. Celé léto jsme strávili u počítače, takže moje cestovní zoufalství zvítězilo nad mou obavou z letadel a především ochromilo bannerovou slepotu. Jednu sobotu jsem prostě klikla na banner s letenkami a ten nás vyslal na krátký výlet do Kodaně. ČSA má sice dražší letenky, ale časy letů jsou velká paráda. Ráno odlet a večer návrat. Pokud máte plán, 3 dny na Kodaň stačí.. a pokud nestačí, aspoň je další důvod se tam vrátit.

P: Gabča pořád vypráví, jak se bojí létání, ale k Vánocům nám pořídila letenky do Barcelony, takže už jí nemůžete brát vůbec vážně. G: Té ceně se nedalo odolat.

Pro naše výlety po metropolích jsme si vytvořili určitý vzorec, který ale pro Kodaň bohužel moc nefungoval. Zde je pár věcí, na které si dát bacha:

  • S ubytováním je dost problém. Řešte jej přes AirBnb dostatečně dopředu. A upozorňujeme, je drahé. A na poslední chvíli už nemůžete spoléhat ani booking.com.
  • Nařiďte si budík, protože jestli jedete do Kodaně v zimě, bude vám den připadat extra krátký. Dopo foťte a odpo choďte do muzeí, stmívá se vážně brzy (hlavně nevstávejte jako my v 11).
  • Kodaň je drahá a hodně.. ale stojí za to.
  • Míst, kam vyrazit je opravdu mraky, a tak jsme si je začali připichovat na mapu v aplikaci Pinbox.
image přístav Nyhavn

Jsem věčný optimista a na každém místě si najdu něco, co obdivuju. Nikdy se mi nechce vracet. Takže nikoho doma nepřekvapilo, když jsem řekla, že Kodaň jsem si zamilovala. Není romantická jako Paříž, není “posh” jako Londýn či malebná jako Benátky, ale je neskutečně elegantní a vše spolu dokonale ladí.

image

Bydlení

image Náš byt v Kodani přes AirBnb. Registrujte se, díky tomuto kódu dostanete 500 Kč na ubytování po celém světě.

Výběr ubytování měl malý háček. Měsíc před odjezdem bylo téměř vše fuč. Pak jsme naštěstí našli malý útulný byt ve čtvrti Nørrebro, což bylo pár kroků od kouzelné ulice Jægersborggade, kde najdete originální obchody, kavárny a luxusní restauraci (nikoho nepřekvapí, že má michelinskou hvězdu). Takže je to dokonalé místo, kde si dát kávu, snídani či večeři.

imageimage Na snídani určitě vyražte do Grød. Jejich specialitou jsou ovesné kaše.image Snad každý obdivuje dánský design, pro nějakou drobnost pro kamarádku skočte do Bast. My si pořídili nejlevnější suvenýr – tento květník cca za 60 Kč :)image

Na kávu vyrazte určitě do Coffee Collective (má více poboček) nebo super je to i Original Coffee.

imageimage

Jídlo

Kodaň je gurmánský ráj. Na každém rohu číhá krásná, útulná kavárna, kterou bych si nejradši odvezla do Kladna. Není divu, že je v Kodani snad 15 michelinských hvěz­d.

Jejich slavné chlebíčky jsou vážně nebe v hubě. Byla to první věc, kterou jsme tam ochutnali a nikdy na ten obří chlebíček nezapomenu. Kvůli němu jsem si koupila dánskou kuchařku za 9 stovek, protože naloženou rybu v novém koření musím chtě nechtě připravit.

image

Gabča je milovnice chlebíčků i když je vůbec nejíme, ale tyhle vážně stojí za hřích. Takže naši trasu vždycky nenápadně stáčela k tržišti Torvehallerne.

1. den

Vyrazili jsme na free tour od Sandeman’s New Europe, abychom se rychle zorientovali a dozvěděli se nějaké zajímavosti. Bylo to zase super, ale každopádně jediné, co si pamatuji je, že barvy na domech ukazovaly sociální status rodiny. Nejbohatší byli ti, jejichž dům byl bílý.

pozn. Zapamatujte si to, pokud chcete během tour zazářit :-). Zajímavý byl i příběh o H. Ch. Andersonovi. Víte, že do Kodaně přijel s tím, že se stane tanečníkem? Ale nic víc neprozradíme, ať se máte na co těšit.

image Palácový komplex Amalienborgimage Kastellet

Pár tipů:

  • Je dobré být v Kodani ve středu, muzea mají prodlouženou otevírací dobu až do 21 hod.
  • Podívejte se před cestou na film Dánská dívka, uvidíte pár krásných kodaňských míst. Nás například zaujaly ty okrové domy. Pokud byste se na ně chtěli jít mrknout, začínají u ulice Haregade (okolí Kastellet).
image okrové domy u ulice Haregade
  • Kousek od pevnosti Kastellet je známá socha Malá mořská víla. Rozhodně je zbytečné k ní chodit. Chudák už přišla několikrát o hlavu a davy turistů nejsou přeci nic zvláštního. Okolí Kastellet je ale naopak skutečný originál, ve kterém si musíte naplánovat malou procházku. Pokud tam nebude příště vichřice, bereme svačinu a dečku na malý piknik.

Trh Torvehallerne

image

Trh má super startovací polohu a uvnitř jsou skvělé stánky. Hlavně je tam ten s chlebíčky, na který musíte jít. Chtěli jsme si dát chlebíčkové opáčko, ale vždy po 6 hodině už byla výloha téměř prázdná, takže doporučujeme nezahálet a vyrazit tam dřív. Skvělý je tam i Paleo stánek. Vaječné tortilla byla naprostá lahůdka.

image

Restaurace Höst

image

Na několik doporučení jsme na našem listu měli restauraci Höst. Restaurace má vždy připravené jedno menu, které daný den servíruje. Na jejich webu jsme ale aktuální menu nenašli, takže to bylo překvápko. Pokud se ale vyhýbáte lepku či mléku, jsou na to připraveni. Není to zde jen o jídle, je to vážně zážitek. Třeba předkrm byla mušle, tudíž dvě sousta a je hotovo. Talíř byl ale plný kamenů a hořícího jehličí. Pohádka.

Dostat se tam večer bez rezervace nebylo možné, tak raději doporučujeme si jí udělat a nebo vyrazit dříve.

image

web: www.hostvakst.dk

Den 2

Christiania

image První a poslední Gabčina fotka z Pusher street. Asi nečetla pravidla :-)

Jít do téhle špinavé části města, kde každý druhý prodává hašiš, se nám ani moc nechtělo. V klasickém průvodci bylo napsáno: jděte na tour od rundvisergrup­pen.dk. Říkali jsme si, že tour doporučená v průvodci bude určitě nuda, vždyť je to jen reklama. Jenže stála jen 50 dánských korun ( cca 200 Kč) a my byli poblíž, tak jsme si řekli, že to zkusíme. Na místě srazu čekala stařenka se svým kolem, hrozně šeptala a my na sebe znuděně mrkli. Jenže! Z téhle stařenky jménem Nina, která nejspíš byla zkouřená, se vyklubala neskutečně vtipná průvodkyně, od které jsme zjistili (jestli je to pravda nevíme):

  • Christiania je autonomní město ve městě, ve kterém mají svoje vlastní volná pravidla. Veškeré dění se řídí na veřejných schůzích, kterých se mohou účastnit všichni obyvatelé.
  • V Christianii nikdo nemůže vlastnit byt. Jakmile někdo umře, rada Christianiy zvolí nového člověka, kterému byt přidělí.
  • V Christianii mají 9 základních pravidel viz foto. Pokud je někdo poruší na meetingu Christianiy pro něj zvolí trest.
  • Mívali tam i školu, ale učitelé byli tak zhulení, že děti usoudili, že chodit tam je docela zbytečné.
  • Dejte si pozor a raději na Pusher street nefoťte, je to zakázáno. Velmi pravděpodobně byste vyfotili někoho prodávat hašiš.
imageimage Christiania Pilsner a zákoník

Uvnitř čtvrti doporučujeme navštívit designový krámek a kavárnu u bývalé kotelny (u vysokého komínu).

image

Jídlo – Trh Papirøen (Paper Island)

Kousíček od Christianie je zastřešený food market plný jídla ze všech koutů světa. Proč takové místo není konečně u nás? Tento koncept byl přesně jako Foodhallen v Amsterdamu.. V bývalém prostoru na uskladnění papíru se dnes nachází spoustu bister. O víkendu je to tam pěkně přecpané, ale za pěkného počasí si můžete sednout i rovnou k vodě.

imageimage

web: www.copenhagenstreetfood.dk

Zábavný park Tivoli

image

Nebýt překrásného vánočního osvětlení, nešli bychom tam. Je to krásný kýč a jízda na 100 let staré horské dráze byla jedno hezké romantické dobrodružství. Já si dala ještě jednu jízdu na kolotoči, který se ale točil dost zákeřně a tím zábava skončila.

S Gabčou se jednoduše nudit nemůžete, to dítko vám vždycky nakonec rozzáří úsměv na tváři :-).

Den 3

Snídaně – Møller Kaffe & Køkken

image

O víkend se tu tvoří po 10h pěkné fronty. V Møller Kaffe měli krásný nápad nechat hosty sestavit si menu přesně podle sebe. Objednáte si spoustu malinkých mističek a podělíte se o ně. Velmi si dají záležet na kvalitě jednotlivých produktů a i díky tomu získali minulý rok ocenění pro nejlepší místo na snídaně v Kodani.

image

web: www.kaffeogkoekken.dk

Hrad Rosenborg

To je další místo, které je na TOP listu. Zámeček je opravdu překrásný. Jediný problém je, že o něm nic moc zajímavého nevíme. Průvodce tam nebyl a informace, které vám u vstupu dají jsou extrémně nudné. Pokud chcete jít dovnitř, připravte se předem, ať z té návštěvy pořádně něco máte.

image

Pokud jste, tak jako Gabča, líní číst, vezměte s sebou někoho, komu nevadí jejich moderní průvodce v mobilu. Dozvíte se například o šprýmařském křesle ze 17.století, které toho, kdo si na něj sedne, pokropí a jako třešničku na dortu mu, když se zvedne zahraje na trubku.

Design museum

image

Design museum rozhodně stojí za návštěvu. Měli jsme štěstí a chytli jsme o víkend i free tour ve 14:00, takže nám jeden architekt představil několik zajímavých kousků. Klidně bych volila jít tam hned na začátku vašeho výletu. Mají tam zadarmo papírového design průvodce Kodaní. A kde jsem strávila nejvíce času? Samosebou na konci v obchodě se suvenýry. Je to nejkrásnější krámek se suvenýry, v jakém jsem kdy byla. Rozhodně si musíte udělat radost a koupit si aspoň tužtičku.

image

Tajný tip. Pokud si chcete trochu oddáchnout, vyražte sem a nechte drahou polovičku v krámku se suvenýry a usaďte se do pohodlných křesel v atriu nebo si dejte čaj a dortík. Máte asi tak 14 dní, než tam odtud vyleze.

Národní galerie umění

Gabča: „Nařídíš budíka?”. Petr: „Není potřeba, stejně se každý den budíme do 7.” No a jak to asi dopadlo? Normálně jsme zaspali a vylezli z postele až v 11 a díky tomu jsme se tam nedostali. Věříte tomu? Vážně. Každopádně, se aspoň budeme do Kodaně muset podívat brzy zas.

Dobré info najdete na www.visitcopenhagen.com

Líbil se ti článek? Pošli ho do světa ...

Okomentuj text

Moc rádi si přečteme, co si myslíš ty. Poděl se s námi a s ostatními o tvůj názor.

Napsat komentář

MARTIN píše: #1

nádherný komentář z cesty, výjimečný obrazový doprovod. okamžitě to svádí k následování! hezký večer přeju

před 7 lety

MARTIN píše: #2

nádherný komentář z cesty, výjimečný obrazový doprovod. okamžitě to svádí k následování! hezký večer přeju

před 7 lety

VERONIKA píše: #3

super a už se moc těšíme až se podíváme na stejná místa :) Nenašla jsem totiž moc článků na todle téma.

před 5 lety

Okomentuj text

Tvůj e-mail nebude zobrazen

Foodblog roku

2019

Foodblog roku přeskočil rok 2018 a rovnou vyhlásil vítěze za rok 2019. Nemůžeme být šťastnější, vyhráli jsme v hlavní kategorii - Food blog roku 2019. Jupíí a moc vám všem děkujeme!
vítěz food blogu roku

2017

Umisťujeme se na 2.místě v kategorii Cestování, na 3.místě ve Food Stylingu, na 5.místě ve Fotografii a jsme čtvrtí v absolutním pořadí. Máme z toho obří radost.

2016

Vyhráli jsme v kategorii Food Styling 1. místo za Foodblog roku 2016. Máme z toho obří radost.
vítěz food blogu roku

Kdo jsme?

Já jsem Petr. Jídlo je pro mě chvíle, kdy přestáváme pracovat a užíváme si. Pokaždé se těším jakou novou kombinaci Gábi na talíř vymyslí.

Já jsem Gábina. Nakupování kuchařek je pro mě stejným potěšením jako nákup bot. Prohlížení fotek jídla mě ale uspokojí podstatně více než listování v módních časopisech.

A kdo jsi ty?

Napiš nám tvoje křestní jméno a e-mailovou adresu a my ti pošleme vždy upozornění na nový příspěvek, rady, tipy, recepty a spoustu dalšího.

Mrkni se

Buďme na blízku. Spoj se s námi na sociálních sítích.

Napiš co hledáš & stiskni 'Enter'