USHGULI, NEJVÝŠE POSTAVENÁ VESNICE V EVROPĚ

ČTENÍ NA 3 MIN.
Ushguli, nejvýše postavená vesnice v Evropě

Vypadá to jakoby se tu zastavil čas. Mezi kamennými domky na blátivé uličce jen tak tak Gabča stihne uhnout rozběhnutému statnému koni, kličkuje mezi námi a prasaty. Jak jinak, vítají nás všudypřítomní psi a obrovité krávy. Lidi, nenechte se zmást. Tady ve 2200 metrech nad mořem žijí lidi. Jsme mezi nejvýše postavenými trvale obyvanými vesnicemi v Evropě. Trvale tu žije prý něco okolo 200 obyvatel, ačkoliv jsou díky sněhu nemalou část roku kompletně odstřiženi od okolního světa.

image

Vidíte ty divné věže? Každá rodina si tu stavěla svou ochranou strážní věž. Některé tu stojí už od 8. století. Dolní patro nemá okna ani dveře. Nahoru lze jít jen po žebříku hozeném z některého vyššího patra. Věž rodinu chránila před sněhem a také před útokem ať už zvenčí nebo rodiny ze stejné vesnice⚔️.

V Mestii nás plakát zavedl do baru, kde se ve sklepě zrovna ten den promítá film Dede natáčený ve Svaneti (oblast, ve které jsme). Servírka se ptá odkud jsme. Česká republika, odpovídáme. Usmívá se a říká: „MÁME cenu poroty z Varů?“. To jsme ještě netušili, že to je jedna z postav. V Ushguli se narodila režisérka filmu. Ukazuje v něm místní tradice. Neměli to tu vůbec lehké a tak některé jsou drsné. Pokud ženě umře manžel a v manželově rodině není např. bratr, který by si ji vzal, může si ženu vzít někdo jiný. Dítě, ale zůstává v rodině otce. Ženu si lze legitimně vzít tak, že si ji jednoduše unesete. Je tu hluboce zakořeněna i krevní msta a to nás vrací ke věžím, kde se před její hrozbou ukrývali.

Ve filmu snad kromě jednoho herce hráli jen místňáci. Asi 10ti letý klučina si to proti nám cvála suverénně na hřbetu koně?. A hele, to je ten z filmu.

Zbytku Gruzie se, jak nám režisérka říkala, tenhle drsný příběh moc nezamlouval. Místní ho ale vítali. Tyhle tradice totiž vymizely teprve nedávno. Říkala nám, že se o tom nemluví, ale že krevní msta tu byla vykonána i minulý rok.

image

Zdar a sílu! P.

Líbil se ti článek? Pošli ho do světa ...

Okomentuj text

Moc rádi si přečteme, co si myslíš ty. Poděl se s námi a s ostatními o tvůj názor.

Napsat komentář

JANA VALENTOVÁ píše: #1

nejdříve jsem myslela že jet to v banátu tam je to podobné, já vařím zdravé sirupy ty v krámě mají10 % a já mám100 %.moc nám chutná cizrna ale je s ní málo receptů. přeji vám hodně úspěchů a hodně zdraví valentová

před 4 lety

JANA VALENTOVÁ píše: #2

nejdříve jsem myslela že jet to v banátu tam je to podobné, já vařím zdravé sirupy ty v krámě mají10 % a já mám100 %.moc nám chutná cizrna ale je s ní málo receptů. přeji vám hodně úspěchů a hodně zdraví valentová

před 4 lety

Okomentuj text

Tvůj e-mail nebude zobrazen

Foodblog roku

2019

Foodblog roku přeskočil rok 2018 a rovnou vyhlásil vítěze za rok 2019. Nemůžeme být šťastnější, vyhráli jsme v hlavní kategorii - Food blog roku 2019. Jupíí a moc vám všem děkujeme!
vítěz food blogu roku

2017

Umisťujeme se na 2.místě v kategorii Cestování, na 3.místě ve Food Stylingu, na 5.místě ve Fotografii a jsme čtvrtí v absolutním pořadí. Máme z toho obří radost.

2016

Vyhráli jsme v kategorii Food Styling 1. místo za Foodblog roku 2016. Máme z toho obří radost.
vítěz food blogu roku

Kdo jsme?

Já jsem Petr. Jídlo je pro mě chvíle, kdy přestáváme pracovat a užíváme si. Pokaždé se těším jakou novou kombinaci Gábi na talíř vymyslí.

Já jsem Gábina. Nakupování kuchařek je pro mě stejným potěšením jako nákup bot. Prohlížení fotek jídla mě ale uspokojí podstatně více než listování v módních časopisech.

A kdo jsi ty?

Napiš nám tvoje křestní jméno a e-mailovou adresu a my ti pošleme vždy upozornění na nový příspěvek, rady, tipy, recepty a spoustu dalšího.

Mrkni se

Buďme na blízku. Spoj se s námi na sociálních sítích.

Napiš co hledáš & stiskni 'Enter'